Μονοήμερη Εκδρομή Λέσχης 8/9/2019, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΛΕΒΗ (Άγιος Πέτρος Κυνουρίας)

Μονοήμερη Εκδρομή Λέσχης 8/9/2019, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΛΕΒΗ (Άγιος Πέτρος Κυνουρίας)

Αγαπητά Μέλη,

Η Λέσχη μας έχει προγραμματίσει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, στην Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαλεβή, στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας.

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαλεβή, είναι ένα από τα πιο φημισμένα Μοναστήρια της Αρκαδίας αλλά και όλης της Ελλάδος. Είναι κτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 920 μ. Το όρος Πάρνωνας ονομάστηκε ¨Δεύτερο Άγιο Όρος¨ ή ¨Άγιον Όρος της Νοτίου Ελλάδος¨ λόγω του ότι σε αυτό μετοίκισαν επί Κωνσταντίνου Πωγωνάτου (668 – 685), εκχριστιανισθέντες κάτοικοι από τον Άθω αλλά και γιατί κανένα άλλο ελληνικό βουνό δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλη συγκέντρωση Μοναστηριών.

Η Ιερά Μονή Παναγία Μαλεβή, βρίσκεται κτισμένη σε μια πλαγιά γεμάτη έλατα, στο Ξεροκάμπι των Αγιοπετριτών στην περιοχή του Αγίου Πέτρου και σε απόσταση 8 χλμ. από την κωμόπολη. Απέχει 47 χλμ. από την Τρίπολη και 30  χλμ. από το Άστρος.

Η Ιερά αυτή Μονή, οφείλει το όνομά της στην ψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα που είναι γνωστή με το όνομα ¨Μαλεβός¨ επειδή το Μοναστήρι ήταν παλαιότερα κτισμένο στην τοποθεσία ¨Κανάλοι¨ κοντά στην κορυφή του Μαλεβού. Έτσι η ¨Παναγία του Μαλεβού¨ έγινε σιγά – σιγά η ¨Παναγία η Μαλεβή¨ ή απλά ¨Μαλεβή¨.

Στη μάχη που έγινε μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων το 1876, η Μονή καταστράφηκε. Το 1949, το Μοναστήρι  μετατράπηκε από ανδρικό σε γυναικείο με τρεις μοναχές οι οποίες εστάλησαν από την Ιερά Μονή της Επάνω Χρέπας. Κατά την Κατοχή οι αντάρτες την χρησιμοποίησαν ως Νοσοκομείο που όμως οι Γερμανοί την βομβάρδισαν από αέρος. Λίγα χρόνια αργότερα καταστράφηκε από σεισμό και ξεκίνησαν οι επισκευές.

Στη Μονή φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα, μια από τις εβδομήντα που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, από την οποία αναβλύζει Άγιο Μύρο (από το 1964), χάρη στο οποίο θεραπεύονται πολλοί ασθενείς.

Τα θαύματα της Παναγίας της Μαλεβή είναι αναρίθμητα και γι’ αυτό το λόγο το Μοναστήρι είναι γνωστό σ’ ολόκληρο τον κόσμο, σε ανθρώπους που συρρέουν κατά πλήθη, ιδιαίτερα στην πανήγυρη της Μονής στην εορτή της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις 23 Αυγούστου.

 

Πρόγραμμα Εκδρομής

09:30     Συνάντηση στα ΣΕΑ ΜΕΓΑΡΩΝ.

10:00     Αναχώρηση για Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβή.

Απόσταση ΣΕΑ ΜΕΓΑΡΩΝ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΛΕΒΗ: 173 χλμ. (μέσω Ε – 65 Τρίπολη).

14:00≈  Γεύμα σε επιλεγμένο εστιατόριο στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας.

16:30≈  Επιστροφή και στάση για καφεδάκι επί δρομολογίου το οποίο θα αποφασιστεί από κοινού.

Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητες έως την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, στον Προεδρό μας Γιωργο 6974796615.

Η συμμετοχή στην εκδρομή αφορά μόνο ενεργά μέλη της Λέσχης και όσους έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως η σωστή μοτοσυκλετιστική ενδυμασία οδηγού – συνεπιβάτη, η τήρηση κανόνων ομαδικής πορείας και η επιμελής συντήρηση των μοτοσυκλετών μας, θεωρείται δεδομένη.

Περιμένουμε παλιούς και νέους φίλους να περάσουμε όμορφα.

Its our DNA!

Για το Δ.Σ. της Λέσχης,

Ο Υπεύθυνος Εκδρομικού

Σπύρος Καψοκαβάδης