Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδος VAGONETTO στις 21/4/2019

Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδος VAGONETTO στις 21/4/2019

Αγαπητά Μέλη,

Η Λέσχη μας έχει προγραμματίσει επίσκεψη / ξενάγηση στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδος VAGONETTO, στις 21 Απριλίου 2019.

Εάν κάποια από τα μέλη, επιθυμούν, δεδομένου ότι η επίσκεψη είναι επιμορφωτική, μπορούν να φέρουν και τα παιδιά τους.

Η Λέσχη έχει αιτήσει στις εγκαταστάσεις του Πάρκου, για έναρξη ξεναγήσεως στις 12:00.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Όσοι παρουσιάζουν προβλήματα κλειστοφοβίας δεν συνίσταται να κατέβουν στις στοές του ορυχείου.

Το Μεταλλευτικό αυτό Πάρκο, είναι ένας χώρος γνωριμίας με την Ελληνική ιστορία εξόρυξης του βωξίτη, 200 μέτρα κάτω από τη γη. Βρίσκεται στο 51ο χλμ. της Εθνικής Οδού Λαμίας – Άμφισσας, νότια της Γραβιάς Φωκίδος, η κατασκευή του ξεκίνησε το 1998 και λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2003. Εμπνευστές του εγχειρήματος είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που δούλευαν στα μεταλλεία, προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανές τις μνήμες του τόπου αλλά και τις δικές τους.

Η επίσκεψη ξεκινά με μια βόλτα στο υπαίθριο χώρο του πάρκου όπου εκτίθενται μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν κυρίως σε υπόγειες εξορύξεις και μετά στη Στοά 850 (το υπόγειο τούνελ εξόρυξης βωξίτη). Η περίφημη Στοά με τον αριθμό 850, αφορά το παλιό ορυχείο το οποίο λειτούργησε από το 1967 έως το 1972. Επί μια εικοσαετία παρέμεινε κλειστό. Η μετατροπή του σε επισκέψιμο χώρο διήρκησε 2 χρόνια και τελικά η στοά που απείχε 850 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, άνοιξε τις πύλες της στο κοινό.

Η προσέγγιση εδώ γίνεται με το βαγονέτο, το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι μεταλλωρύχοι για να μεταφερθούν μέσα στο ορυχείο. Η επίσκεψη ¨μεταφέρει¨ τον επισκέπτη 30 χρόνια πριν, τότε που η στοά αντηχούσε τα παραγγέλματα των μεταλλωρύχων και τον θόρυβο των μηχανημάτων εξόρυξης.

Η περιήγηση και η ξενάγηση γίνονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό από τον χώρο συγκέντρωσης των εκρηκτικών, 200 μέτρα κάτω από τη γη. Η στοά είναι κατάλληλα φωτισμένη και αερίζεται συνεχώς, ώστε η επίσκεψη να είναι άνετη και ξεκούραστη. Καταπληκτική δε, είναι η αναπαράσταση με οπτικοακουστικά συστήματα των εργασιών με ήχο και φως. Η διαδρομή καταλήγει στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας και στην Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας τα οποία στεγάζονται στα παλιά γραφεία των μεταλλείων. Το ψηφιακό σύστημα ξενάγησης εγκαινιάστηκε το 2008, σε 6 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά) και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης / ξενάγησης, έχει ως εξής:

 

09:00                  Συγκέντρωση στα ΣΕΑ ΑΦΙΔΝΩΝ.

09:30                  Αναχώρηση.

Απόσταση ΣΕΑ Αφιδνών – Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδος (Vagonetto): 175 χλμ..

Πορεία προς Κάστρο – Ορχομενό, από τη Νέα Εθνική Οδό. Στη συνέχεια, από την Παλαιά Εθνική Οδό, κινούμαστε προς Κάτω Τιθορέα – Αμφίκλεια – Γραβιά – Βάργιανη.

11:30               Άφιξη στις εγκαταστάσεις.

12:00                  Ενημέρωση – ξενάγηση.

14:00                  Αναχώρηση.

14:30               Γεύμα στο Εστιατόριο ¨ΑΡΙΣΤΟΓΕΥΣΕΙΣ¨ (Γιδόγιαννου 58, 331 00 Άμφισσα Φωκίδος), 21 χλμ. από το Πάρκο.

17:00                  Επιστροφή. Πιθανή διαδρομή μέσω Ιτέας (Αριστεγεύσεις – ΣΕΑ ΑΦΙΔΝΩΝ: 178 χλμ.).

Τιμή εισιτηρίου στην ξενάγηση: 12 . Μαθητές, Φοιτητές και 65+ : 10 .

Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητες για την ξενάγηση και το γεύμα έως τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στον Υπεύθυνο Εκδρομικού Σπύρο Καψοκαβάδη (κινητό: 6944 665125).

Η συμμετοχή στην επίσκεψη αφορά μόνο ενεργά μέλη της Λέσχης και όσους έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως η σωστή μοτοσυκλετιστική ενδυμασία οδηγού – συνεπιβάτη, η τήρηση κανόνων ομαδικής πορείας και η επιμελής συντήρηση των μοτοσυκλετών μας, θεωρείται δεδομένη.

Περιμένουμε παλιούς και νέους φίλους να περάσουμε όμορφα.

Its our DNA!

Για το Δ.Σ. της Λέσχης,

Ο Υπεύθυνος Εκδρομικού

Σπύρος Καψοκαβάδης