Επίσκεψη 24/11/2019, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ¨Οινότρια Γη¨, Καπανδρίτι Αττικής

Επίσκεψη 24/11/2019, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ¨Οινότρια Γη¨, Καπανδρίτι Αττικής

Αγαπητά Μέλη,

Η Λέσχη μας έχει προγραμματίσει μονοήμερη εκδρομή – επίσκεψη, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019,στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ¨Οινότρια Γη¨, στο Καπανδρίτι Αττικής.

 

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη – Ιστορία

Η ιστορία αρχίζει το 1979, όταν ο Κώστας Λαζαρίδης εγκαθιστά στον Ξηροπόταμο, στις πλαγιές του Φαλακρού Όρους (πάτρια εδάφη), τον πρώτο συστηματικό γραμμικό αμπελώνα της Δράμας, έχοντας ο ίδιος ¨προσβληθεί¨ από το μικρόβιο… του κρασιού στη Γερμανία όπου βρίσκεται για τις ανάγκες της οικογενειακής επιχείρησης μαρμάρων. Ακολουθεί το 1986 μια ακόμη πρωτιά, καθώς κατασκευάζει το μοναδικό για εκείνη την εποχή, σύγχρονο οινοποιείο της ευρύτερης περιοχής, όπου οινοποιούνται τα σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων του και ανήκει στην προσωπική του εταιρεία «Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, Οινοποιείο – Εμφιαλωτήριο». Το κτήριο αυτό μάλιστα υπάρχει ακόμα παρότι δεν χρησιμοποιείται πλέον, σχεδιάζεται όμως να λειτουργήσει στο μέλλον ως επισκέψιμο μουσείο για να θυμίζει την απαρχή μιας επιτυχημένης πορείας. Ο εξοπλισμός αυτού του οινοποιείου θα πουληθεί αργότερα στην εταιρεία «Λαζαρίδης ΟΒΓΕ Α.Ε.» την οποία ίδρυσε το 1987 με τον αδελφό του Νίκο και στην οποία παρέμεινε ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, μέχρι το τέλος του 1991. Τότε, οι ¨οινικοί¨ δρόμοι των δυο αδελφών χωρίζουν, καθώς το όραμα και οι αντιλήψεις τους για το κρασί, αποδεικνύεται πως διαφέρουν ριζικά.

¨Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που δημιουργούν με ποιότητα και σεβασμό στο αμπέλι…¨

   

¨Κτήμα Οινότρια Γη¨

Ο Οίνωτρος, νεότερος γιός του βασιλιά Λυκάονα, υπήρξε σύμφωνα με τη Μυθολογία ο πρώτος Έλληνας που μετανάστευσε από την πατρίδα του και ίδρυσε αποικία στην περιοχή του Κόλπου του Τάραντα στη Νότιο Ιταλία όπου παρήγαγε κρασί.

Σ’ ένα παρόμοιο εγχείρημα, ξεκίνησαν από τη Δράμα δημιουργώντας τη δική τους ¨Οινότρια Γη¨ στο Καπανδρίτι και φτιάχνοντας κρασί στην πλούσια σε οινική ιστορία Αττική.

Το Κτήμα περιλαμβάνει ένα μικρό και πολύ σύγχρονο οινοποιείο που αξιοποιεί αποκλειστικά την παραγωγή των ιδιόκτητων αμπελώνων του. Όμως η Οινότρια γη είναι κάτι πολύ περισσότερο. Σ΄ ένα συγκρότημα 10.500 τετραγωνικών μέτρων, φιλοξενούνται το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη, χώροι για τη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, αίθουσες συνεδρίων και φυσικά οι υπόγειες κάβες για την παλαίωση των κρασιών.

Αμπελώνες

Ο Κώστας Λαζαρίδης το 2000, υλοποιώντας ένα παλαιότερο όραμα του, φύτεψε 200 στρέμματα αμπελώνων (έκταση η οποία αναπτύχθηκε σε πλαγιές που αντικρίζουν τη λίμνη του Μαραθώνα) με αργιλώδες έδαφος πλούσιο σε αναλογία ασβεστίου και σε υψόμετρο 200 – 300 μ., πιστεύοντας πως η περιοχή μπορούσε να δώσει εξαιρετικά κόκκινα κρασιά, κάνοντας τα πάντα για να το αποδείξει και η πρώτη εμφιάλωση πραγματοποιήθηκε από τον τρύγο του 2005. Το κλίμα και κυρίως το έδαφος της περιοχής ευνοούν κυρίως τις ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού. Έτσι προκύπτει το πολυδύναμο Αγιωργίτικο – σε μια από τις πρώτες του φυτεύσεις στην Αττική – και στις γνωστές από τη Δράμα Cabernet Sauvignon και Syrah, που όπως είναι φυσικό αποκαλύπτουν ένα διαφορετικό, πιο θερμό χαρακτήρα καθώς καλλιεργούνται 600 χλμ. νοτιότερα. Οι αμπελώνες καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από τη ΔΗΩ. Το πότισμα απαγορεύεται αυστηρά καθώς βρίσκεται στη λεκάνη απορροής της λίμνης, οπότε τα αμπέλια δροσίζονται με όσο νερό ή υγρασία δίνει η φύση.

Οινοποιείο – Παλαίωση

 

Μικρό και λειτουργικό το Οινοποιείο του Κτήματος, είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Οι ανοξείδωτες δεξαμενές με αυτόματο έλεγχο της θερμοκρασίας, οι εξελιγμένοι οινοποιητές και η εκμετάλλευση της βαρύτητας για τη μεταφορά του μούστου και του κρασιού, επιτρέπουν να δημιουργηθούν οίνοι υψηλής ποιότητος. Ο χαρακτήρας των κρασιών ολοκληρώνεται με την παραμονή τους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο κυμαίνεται από 18 έως 24 μήνες, σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Ανάλογα με το κρασί, τα βαρέλια χωρητικότητας 225 λίτρων, μπορεί να είναι καινούργια ή ενός έτους.

Επισκέψεις & Γευστικές Δοκιμές

Το Κτήμα Οινότρια Γη και το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη, καλωσορίζουν τους οινόφιλους επισκέπτες καθημερινά από τις 09:00 έως τις 17:30 καθημερινά και από τις 11:00 έως τις 15:00, τα Σαββατοκύριακα. Κατά την επίσκεψη γίνεται ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου Οίνου για τη γνώση της βασικής διαδικασίας της οινοποίησης και δοκιμή αντιπροσωπευτικών ετικετών του Κτήματος. Επίσης διατίθενται όλα τα προϊόντα του Κτήματος σε ειδικές τιμές.

¨Η Γευστική Δοκιμή ενός κρασιού, είναι αναμφισβήτητα μια πολύ γοητευτική διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας η όραση, η όσφρηση & η γεύση, έχουν κυρίαρχο ρόλο…!¨

Πρόγραμμα Εκδρομής

 

10:30     Συνάντηση στα ΣΕΑ ΑΦΙΔΝΩΝ .

10:50     Αναχώρηση για Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη (2ο χλμ. Καπανδριτίου – Καλάμου, 190 14, Καπανδρίτι Αττικής.

Απόσταση ΣΕΑ ΑΦΙΔΝΩΝ – ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: 5 χλμ. (μέσω Λεωφόρου Καλάμου).

11:30     Προγραμματισμένη ξενάγηση / περιήγηση στο Οινοποιείο και στο Μουσείο Οίνου, διάρκειας περίπου 1 ώρας.

Για την επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου και για τη Γευσιγνωσία η οποία περιλαμβάνει 2 ετικέτες κρασιού και σνακς, υπάρχει μικρή επιβάρυνση. Το κόστος θα γίνει γνωστό, με τη δήλωση συμμετοχής.

14:30≈  Γεύμα σε εστιατόριο επί δρομολογίου και περιοχής που θα αποφασιστεί.

Δηλώσεις συμμετοχής για την επίσκεψη και για τη γευσιγνωσία, απαραίτητες έως την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, στον Υπεύθυνο Εκδρομικού Σπύρο Καψοκαβάδη (κινητό: 6944 665125).

Η συμμετοχή στην εκδρομή αφορά μόνο ενεργά μέλη της Λέσχης και όσους έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως η σωστή μοτοσυκλετιστική ενδυμασία οδηγού – συνεπιβάτη, η τήρηση κανόνων ομαδικής πορείας και η επιμελής συντήρηση των μοτοσυκλετών μας, θεωρείται δεδομένη.

Περιμένουμε παλιούς και νέους φίλους να περάσουμε όμορφα.

It’s our DNA!

Για το Δ.Σ. της Λέσχης,

Ο Υπεύθυνος Εκδρομικού

Σπύρος Καψοκαβάδης