Πατέντα αντικλεπτικού συστήματος BMW

Πατέντα αντικλεπτικού συστήματος BMW

Είναι γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών είναι πιο εύκολο να πέσουν θύματα κλοπής απ’ ότι οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων. Αυτό οφείλεται στο ότι οι μοτοσυκλέτες μπορούν εύκολα να φορτώθουν μέσα σε ένα φορτηγάκι χωρίς να γίνει η παραμικρή παραβίαση, στις περιπτώσεις που βρίσκονται σταθμευμένες έξω στο δρόμο.

Όλοι οι κατασκευαστές εισάγουν ανά καιρούς διάφορα αντικλεπτικά συστήματα στις μοτοσυκλέτες τους, όπως το immobilizer ενώ πιο πρόσφατα έχει εισαχθεί και η keyless τεχνολογία που αντικαθιστά το συμβατικό κλειδί και όλες οι λειτουργίες γίνονται ηλεκτρονικά. Το κάθε ένα από αυτά έχει τις αδυναμίες του και παραβιάζεται, ενώ η πικρή αλήθεια είναι μια: Όσες τεχνολογίες και όσες προτάσεις κι αν παρουσιάσουν οι εταιρείες με σκοπό να αποτρέψουν τους δράστες απ’ την κλοπή των μοτοσυκλετών είναι μάταιες, εάν έχουν βάλει τη δικιά σας στο “μάτι”.

Ωστόσο, η BMW δεν θέλει να αφήσει τους ιδιοκτήτες των μοτοσυκλετών της στο έλεος των αδίστακτων χεριών και γι’ αυτό κατέθεσε πατέντες ενός νέου αντικλεπτικού συστήματος. Τα σχέδια που χρησιμοποίησε για τις πατέντες της αφορούν το R18, που έχουμε δει αρκετές φορές τον κινητήρα του να κοσμεί διάφορες custom μοτοσυκλέτες όπως την Birdcage και την R18 Departed. Πιθανότατα, η επιλογή του μοντέλου να μην είναι τυχαία και το αντικλεπτικό σύστημα που εντοπίζεται στον άξονα κίνησης να εξοπλίσει το μοντέλο όταν κυκλοφορήσει, καθώς αναμένεται να είναι ένα απ’ τα πιο ακριβά και premium της γκάμας της.

Με μια προσεκτική ματιά στις δύο πρώτες εικόνες από τις πατέντες που δημοσίευεσε το BikeSocial, παρατηρούμε πως ο ρόλος του συστήματος είναι να κλειδώνει τον άξονα κίνησης και να ακινητοποιεί την μοτοσυκλέτα, όπως γίνεται όταν έχουμε κάποια σχέση στο κιβώτιο. Αυτό γίνεται μέσα από έναν μηχανισμό που υπάρχει εξωτερικά του κιβωτίου ταχυτήτων και αφορά το R18. Στα υπόλοιπα σχέδια υπάρχει ένας παρόμοιος μηχανισμός, που όμως βρίσκεται μέσα στο κιβώτιο ταχυτήτων και κλειδώνει τη μετάδοση, γεγονός που σημαίνει ότι η BMW σκέφτεται να εφαρμόσει αυτό το σύστημα και στα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας της, είτε διαθέτουν άξονα κίνησης είτε όχι. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, η BMW έχει μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν και δικλείδες ασφαλείας ώστε να είναι αδύνατο να κλειδωθεί ο άξονας κίνησης ή το κιβώτιο σε περίπτωση που η ταχύτητα της μοτοσυκλέτας ξεπερνά τα 4km/h.

Η προσπάθεια της BMW να ”θωρακίσει” τις μοτοσυκλέτες της περισσότερο απέναντι στους επιτήδειους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να “κάνουν φτερά” και λειτουργεί αποτρεπτικά, καθώς σε συνδυασμό με το τεράστιο βάρος που συνήθως έχουν, κάνει το φόρτωμά τους σε ένα φορτηγάκι αρκετά δύσκολη υπόθεση…

Πηγή