Βινιέτες (Vignettes) – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Βινιέτες (Vignettes) – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Ενώ σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν διόδια στους δρόμους, σε άλλες οι όποιοι οδικοί φόροι πληρώνονται με τις λεγόμενες βινιέτες (vignettes). Διαβάστε παρακάτω όσα χρειάζεται να ξέρετε ώστε να είστε νόμιμοι και να αποφύγετε έτσι κάποιο πιθανό πρόστιμο ή ποινή. Ένας δρόμος με βινιέτα είναι παρόμοιος με έναν δρόμο με διόδια, αλλά σε αντίθεση με τα παραδοσιακά διόδια, στους δρόμους με βινιέτα χρειάζεται να προμηθευτείτε ένα αυτοκόλλητο που τοποθετείται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, ή ένα έντυπο σαν μεγάλη απόδειξη που πρέπει να το έχετε πάντα μαζί σας.

Η βινιέτα χρειάζεται σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να μπορείτε να οδηγείτε σε επιλεγμένους δρόμους. Σε ορισμένες χώρες απαιτείται μόνο για εθνικούς αυτοκινητόδρομους, ενώ σε άλλες απαιτείται για τη χρήση όλων των οδών. Τα αυτοκόλλητα (ή τα έντυπα) Vignette μπορούν να αγοραστούν για διαφορετικά χρονικά διαστήματα (εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια κλπ), ανάλογα με το πόσο καιρό θα τα χρειαστείτε. Βινιέτα χρειάζεται επίσης για τις μηχανές αλλά και για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

Θα χρειαστείτε βινιέτα όταν οδηγείτε αυτοκίνητο στις ακόλουθες χώρες της ΕΕ.

Αυστρία, Βουλγαρία,Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ελβετία

Το κόστος και η αντίστοιχη ελάχιστη διάρκεια ισχύος της βινιέτας για κάθε χώρα φαίνεται στο παρακάτω πίνακα. Υπόψη ότι για κάθε χώρα που εισέρχεστε για πρώτη φορά, ή μετά τη λήξη ισχύος της προηγούμενης βινιέτας πρέπει να προμηθεύεστε νέα βινιέτα της χώρας αυτής:

 

Στις περισσότερες χώρες, οι βινιέτες μπορούν να αγοραστούν σε τοπικά πρατήρια βενζίνης, ταχυδρομεία, στα σύνορα και online. Όταν αγοράζετε μία βινιέτα, φροντίστε να κρατάτε την απόδειξή σας για χρήση σε περίπτωση εσφαλμένου προστίμου.
Για να προμηθευτείτε μέσω διαδικτύου βινιέτες πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους ανά χώρα:

ΑΥΣΤΡΙΑ: https://shop.asfinag.at/en/

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: https://e-autopalyamatrica.hu/en

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: https://eznamka.sk/en

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: https://www.roviniete.ro/en/info/Cumpara-rovinieta-electronica-online

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: https://web.bgtoll.bg/

Επίσης μπορείτε να τις αγοράσετε από τις παρακάτω σελίδες, οι οποίες πωλούν βινιέτες όλων των χωρών:

https://www.tolltickets.com/en/

https://e-vignettes.com/

Οι παραπάνω πληροφορίες, όπως σε όλα τα άρθρα του μπλογκ μας, είναι υπό συνεχή ανανέωση, συμπλήρωση και βελτιστοποίηση

https://myeuropeguide.blogspot.com/2019/04/blog-post.html?spref=fb&m=1