15 Συμβουλές για οδήγηση στην βροχή!

15 Συμβουλές για οδήγηση στην βροχή!

Nuerburgring (GER) 04 September 2011. Team BMW Motorrad Motorsport. BMW Motorrad Motorsport Rider Leon Haslam on the BMW S 1000 RR. This image is copyright free for editorial use © BMW AG (09/2011).

1.Ο εξοπλισμός είναι η νούμερο ένα συμβουλή. Εάν έχετε scooter, με μία κουβέρτα, γάντια και ένα αδιάβροχο είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τα φαινόμενα. Με μοτοσυκλέτα θα χρειαστείτε αδιάβροχο πάνω κάτω, γκέτες(για τα πόδια) και γάντια. Βέβαια στην περίπτωση που είστε εξοπλισμένοι με μπότες, μπουφάν μοτοσυκλέτας το αδιάβροχο θα το χρειαστείτε εάν πρόκειται να οδηγήστε για πάρα πολύ ώρα στην βροχή. Επίσης χειμώνας και ανοιχτό κράνος δεν ταιριάζουν. Η οδήγηση στην βροχή με ταχύτητες πάνω των 40 χιλιομέτρων, πονάει!

2. Προσοχή στα ελαστικά σας! Εάν τα νιώθετε φθαρμένα ή έχετε νιώσει οτι κάτι δεν πάει καλά μην οδηγήσετε..

3. Το νου σας στον δρόμο οι άσπρες γραμμές…στην Ελλάδα που βάφονται συνέχεια από πάνω γλιστράνε σαν πάγος.

4. Προσοχή στις λακούβες! Τις αποφεύγουμε γιατί αν είναι γεμάτες με νερό δεν γνωρίζουμε το βάθος τους.

5. Πολύχρωμες κοιλίδες στον δρόμο σαν ουράνια τόξα δεν είναι για χάζεμα. Συνήθως είναι καύσιμα χυμένα που γλιστράνε απίστευτα!

6. Υπάρχει μία θεωρία που λέει οτι η βροχή καθαρίζει τους δρόμους. Ισχύει αρκεί η προηγούμενη βροχή να ήταν μία – δύο μέρες πριν. Αλλιώς η σκόνη, οι ακαθαρσίες με το νερό μέχρι να καθαρίσει είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι!

7. Γραμμές τράμ και ΟΣΕ γλιστράνε πάρα πολύ. Δεν τις διασχίζουμε ποτέ πλάγια παρά μόνο κάθετα!

8. Το φρενάρισμα μας αλλάζει. Στην βροχή δίνουμε λίγο μεγαλύτερη έμφαση στο πίσω φρένο από ότι στο στεγνό. Και ο λόγος είναι οτι το πίσω γλίστρημα σώνεται πιο εύκολα από το μπροστά!

9. Φρενάρισμα ξανά. Δεν πιέζουμε, δεν γαντζώνουμε τα φρένα. Πρέπει να είμαστε ευγενικοί και πολύ προσεχτικοί. Σε περίπτωση ανάγκης αν δεν έχετε ABS πατήστε – αφήστε για να αποφύγετε την υδρολίσθηση.

10. Κρατήστε αποστάσεις από τα αυτοκίνητα για δύο λόγους. Το “σπρέϋ” των αυτοκινήτων είναι κουραστικό, βρέχεται περισσότερο το κράνος και οι αποστάσεις φρεναρίσματος αυξάνονται δραματικά.

11. Χαλαρώστε όσο μπορείτε. Όπως έχετε ήδη καταλάβει οι βίαιες και νευρικές κινήσεις είναι εχθρός της “βρεγμένης” οδήγησης. Εάν δεν έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό, πάρτε απόφαση οτι θα βραχείτε, χαλαρώστε και μην βιάζεστε!

12. Προσπαθήστε να φαίνεστε όσο μπορείτε. Η βροχή μειώνει την ορατότητα ακόμα και για τους οδηγούς αυτοκινήτων. Ένα γιλέκο ασφαλείας είναι η καλύτερη λύση.

13. Είναι προφανές αλλά πρέπει να το αναφέρουμε! Μειώστε ταχύτητα…στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αλλά σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες(πολύ σωστά), η ταχύτητα πρέπει να μειώνετε έως και 20%!

14. Αποφύγετε τα σημεία με πολύ νερό ακόμα και αν θέλετε να νιώσετε την περιπέτεια. Μπορεί να κρύβονται λακούβες κάτω από το νερό…κίνδυνος για πτώση!

15. Φτάσετε επιτέλους στον προορισμό σας? Ωραία προσοχή στον εξοπλισμό! Τινάζουμε και σκουπίζουμε ότι μπορούμε(να φύγουν τα χοντρά). Δεν στεγνώνουμε τα γάντια, μπουφάν, αδιάβροχα, μπότες, γκέτες, κράνος σε πηγή θέρμανσης.Προτιμούμε το φυσιολογικό τρόπο(θερμοκρασία δωματίου) για την αποφυγή καταστροφής τους.

discoveringourearthrainriding

Πηγήhttp://emotogr.blogspot.gr